Sezon jabłkowy w pełni, więc nie mogło zabraknąć u nas szarlotki. Wyszła trochę cienka, ale przepyszna, więc chwalimy się przepisem i zachęcamy do skorzystania.
Ciasto oczywiście wychodzi najpyszniejsze w momencie, kiedy robią je dzieci z naszą małą pomocą:)
Składniki na małą porcję szarlotki(dla ok. 6 osób)
5 jabłek
1 łyżka soku z cytryny
100 g mąki
100 g kaszy manny
100 g cukru
100 g masła
Jabłka obieramy i ucieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Polewamy sokiem z cytryny.
W miseczce mieszamy mąkę, kasze mannę i cukier. Dodajemy masło i mieszamy tworząc tzw kruszonkę. Nam wyszła trochę za sucha, więc można dodać odrobinę więcej masła.
Małą tortownice smarujemy masłem i posypujemy delikatnie kaszą manną. Rozsypujemy na dnie połowę porcji naszej kruszonki, wsypujemy jabłka a na wierzch kładziemy pozostałą kruszonkę.
Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok godz w temperaturze ok 200 st.C.
Po wyłączeniu piekarnika, czekamy aż ciasto przestygnie w jego wnętrzu.
W tym czasie możemy przygotować sos waniliowy.
Potrzebujemy:
500 ml mleka
80 g cukru
laskę wanilii
4 żółtka
1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej
Mleko gotujemy z połową cukru i rozkrojoną laską wanilii. Żółtka mieszamy z pozostałym cukrem. Mleko przecedzamy. Część gorącego mleka wlewamy do żółtek, mieszamy a potem dolewamy do garnka z pozostałym mlekiem. Podgrzewamy, ale nie gotujemy. Ja w tym momencie dodałam odrobinę mąki ziemniaczanej rozmieszanej z wodą i jeszcze chwilę podgrzewałam. Sos powinien lekko zgęstnieć.
Szarlotka z sosem waniliowym wyszła pyszna, ale ....bardzo słodka, dlatego moim zdaniem wystarczyłaby połowa porcji cukru zarówno do kruszonki jak i do ciasta.
Przepis inspirowany propozycją na małe szarlotki autorstwa Anny Starmach
Smacznego!
pamiętam ten przepis - prosty i pyszny! musimy zrobić tej jesieni!
OdpowiedzUsuńsosu nie znałam... 4 żółtka? może sobie po prostu dodamy bitej śmietany ;)
Mniam mniam... U mnie też na blogu podobny jabłecznik ;-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, uwielbiam jabłeczniki wszelkiego rodzaju:)
OdpowiedzUsuń