środa, 24 czerwca 2015

Truskawkowe babeczki z kruszonką

Sezon truskawkowy jeszcze trwa, dlatego na Dzień Ojca przygotowaliśmy wspólnie z Cynamonkami pyszne, truskawkowe babeczki.




Przepis wybierałam pod kątem składników aktualnie posiadanych w domu, więc nie jest zbyt wyszukany, ale smak... niebo w gębie. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 niepełna szklanka mleka
1,5 szklanki pokrojonych truskawek

Kruszonka:
20dag masła
3-4 łyżki brązowego cukru
mąka ( ilość odpowiednia do zagniecenia kruszonki)

W jednym naczyniu łączymy składniki suche: mąka, cukier, proszek, sodę i sól. W drugim łączymy mokre: olej, mleko i jajka. następnie mokre wlewamy do suchych i mieszamy. Dodajemy truskawki i lekko mieszamy.

Kruszonkę wykonujemy łącząc wszystkie składniki, tak aby jej konsystencja była dość sucha i sypka.

Ciasto wlewamy do papilotek lub do muffinkowych foremek. Posypujemy kruszonką.

Pieczemy ok 25 min w temperaturze 180-190st.

Podajemy wystudzone.

Do wykonania babeczek koniecznie zaproście swoje dzieci. Będą jeszcze pyszniejsze:)






Jeśli wyjdzie Wam za dużo kruszonki( tak jak nam) możecie wykorzystać ją do ekspresowego ciasta. Na dnie wysmarowanej masłem formy ułóżcie pokrojone w księżyce jabłka, posypcie kruszonką, na wierzchu poukładajcie krążki truskawek i posypcie delikatnie cynamonem. My zapiekaliśmy razem z babeczkami ok 25 min. I w ten oto sposób, za jednym zamachem, upichciliśmy dwie słodkie pychotki:)



Smacznego!

p.s.
przepis znaleziony na Moje Wypieki

3 komentarze: